Zit hier een luchtje aan?: De Nationale Poepdag

Woensdag 14 april 2021 is het weer ‘De Nationale Poepdag’.
Of daar een luchtje aan zit? Hihi… Ik vertel je er graag veel meer over 😊

Dat je darmen je voeding verteren weet iedereen. Een andere belangrijke functie is het hebben van een gezonde weerstand zodat je beter tegen ziektes kunt.

De darmflora, ook wel het microbioom, zit echt heel knap in elkaar. Van alles wat jij eet haalt het de nuttige stoffen eruit en neemt deze op om ons lichaam te voeden, groeien en herstellen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de schadelijke stoffen en de restanten afvoert.

Je darmen zijn ook je verdedigingsmechanisme tegen schadelijke ziekteverwekkers die via neus en mond binnen komen. Je darmen werken iedere dag hard om die slechte bacteriën en virussen tegen te houden en te vernietigen.

Wist je dat gezonde darmen vitamine K en diverse B vitamines aanmaken?

Het microbioom
Gezonde darmen kunnen zichzelf onderhouden door het eigen microbioom. Een microbioom zit aan de binnenkant van de darmen, op het slijmvlies. In het microbioom zitten goede beestjes zoals bacteriën, schimmels en gisten die hard voor ons werken. Ze zorgen voor ons en we kunnen niet zonder ze.

Deze beestjes samen, ons microbioom, weegt ongeveer 1,5 kg. Ze produceren korte ketenvetzuren welke belangrijk zijn voor het onderhoud en het herstel van de darmwand. Ook zorgen ze voor antistoffen welke we nodig hebben voor ons immuunsysteem.

Er worden bepaalde enzymen (dat zijn verteringsstofjes) gemaakt die zorgen voor het verwerken van onze voeding. Maar ook basisstoffen voor hormonen en neurotransmitters worden hier gemaakt. En de stoelgang wordt gereguleerd.

Gezonde darmen hebben een goede en regelmatige stoelgang. Ofwel een mooi poepje in een worst-vorm, niet te hard en niet te zacht. En je wc-papier is schoon na het vegen.

Kortom; er wordt gewerkt aan gezonde roze slijmvliezen die optimaal hun werk kunnen doen ‘van mond tot kont’. Dit is van groot belang voor ons welzijn.

Wanneer heb jij voor het laatst achterom gekeken?
Regelmatig even omkijken voor je doorspoelt geeft je een goed beeld of je darmen gezond zijn en of ze goed voor je kunnen zorgen. Gezonden darmen voelen niet vervelend en doen geen pijn.

Een verstoorde darmflora heeft te weinig goede darmbacteriën en/of te weinig variatie in de bacteriegroepen zodat de balans is verstoord geraakt.

Je merkt dit doordat de vertering slechter wordt. Je hebt eerder last van wat je hebt gegeten, winderigheid, buikpijn, kramp, diarree/verstopping etc… En deze reacties zorgen voor irritaties in het microbioom. Je slijmvliezen worden minder goed onderhouden en minder beschermd. Er ontstaat een sneeuwbal effect.

Luchtje?
Hèhè… Eindelijk gaan we het er over hebben.
Een gezonde darmmicrobioom geeft weinig geur aan een drol en ook een winkje of scheetje heeft een geur. Maar je moet er niet van achterover vallen. Is de geur echt te erg, kan dat ook weer een signaal zijn van de darm dat deze niet voldoende in balans is.

Bloed bij de ontlasting
Krijg je last van slijm of een soort schuim bij de ontlasting dan een duidelijk signaal dat er iets niet lekker loopt. Er is duidelijk een disbalans in de bacteriegroepen.

Bloed bij de ontlasting kan duiden op een aambei. Dit kan inwendig of uitwendig zijn. Of omdat er een scheurtje in de huid (een fissuur) van de anus zit. Ook kan er een poliep zitten. Kortom dit vraagt om onderzoek. Laat je onderzoeken om zo te bepalen of er sprake is van iets ernstigs.

Gezonde darmen, goede weerstand!

In Duitsland zijn ze verder op het gebied van gezondheid in combinatie met natuurgeneeskunde. Het laboratorium dat de onderzoeken uitvoert werkt ook samen met de Duitse reguliere zorg. Zo ontstaat er een mooie mix van kennis.

Met mijn aanpak en de darmtherapie werken we ook heel breed en functioneel. Eerst brengen we het microbioom in kaart. Een ontlastingsonderzoek geeft inzicht in de diverse groepen van het microbioom. Dit gebeurd bij Biovis in Duitsland. Zo weten we welke storende factoren er spelen in de darm en kunnen we heel gericht aan de slag. We kunnen bloedonderzoek inzetten om te bepalen of er voedingsintoleranties zijn en welke dat dan zijn.

Op deze manier is er een compleet beeld en kunnen we direct en heel gericht aan de slag. Wil je meer weten? Check de website of plan een vrijblijvende kennismaking, uiteraard kan dit ook online.

Wil je eerst wat meer weten over je darmflora/microbioom, doe dan de test!

Fijne Poepdag morgen!
Kijk je nog ff om? 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *