Prikkelbare of spastische darm en Perfectionisme

PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) is een super vervelende aandoening van het maag-darmkanaal. De klachten die je ervaart zijn per persoon heel verschillend. Maar ook super herkenbaar.
Ook de oorzaak van de klachten zijn per persoon verschillend. Soms duurt het enkele uren, heb je pech dan ben je enkele dagen van slag. Dan volgt er een periode (kort of lang) dat het minder erg is of zelfs beter gaat. Vaak is het van korte duur. EN kun je wachten op de volgende aanval. Maar wat is de link tussen PDS en Perfectionisme? Ik vertel je hier meer over in deze blog.

voor iedereen mogelijk, klachtenvrij zijn

De voornaamste klachten bij PDS zijn buikklachten. De buikklachten zijn obstipatie en/of diarree, darmkrampen, buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Maar ook kun je last hebben van  minder bekende klachten denk aan vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, brain-fog, slechte concentratie, slecht slapen, spierpijn, gewrichtspijn en urinewegklachten.

Protest van de darmen

Je kunt je behoorlijk beroerd voelen als je darmen weer eens boze plannen hebben. Feit is: je darmen kunnen er niets aan doen. Ze hebben al lange tijd hun best gedaan voordat je hun protest begon te voelen. Je darmen geven duidelijk een signaal dat ze verandering nodig hebben. Maar wat dan? Ik heb van alles geprobeerd, denk je nu vast. Ik geloof je meteen. Het is alleen niet makkelijk om het echt goed aan te pakken en op te lossen. Geloof me, ik zie het dagelijks.

De personen die in mijn praktijk komen zijn allemaal heel bewust bezig en hebben veel gedaan en geprobeerd opzoek naar de ‘heilige graal’. Ze leven gezond en hebben hun leven goed op orde. Wel is er vaak een gemeenschappelijke deler die heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Prikkelbare of Spastische darm. Eén daarvan is bijvoorbeeld ‘Perfectionisme’.

Perfectionisme en stress?

Perfectionisme is een mooie maar vaak ook een lastige eigenschap. Het zorgt er voor dat je het beste resultaat weet te bereiken, maar gaat soms weer ten koste van andere zaken. Het kan je ook juist ontzettend veel stress opleveren. Als je door je perfectionisme bijvoorbeeld te veel in je hoofd gaat zitten, of je zelf gaat ‘overvragen’,  levert dat een negatieve reactie in je lijf op. Stress is ‘de vijand’ van jouw gevoelige darmen. Het belemmert je darmen om goed hun werk te kunnen doen.

perfectie

Ook het ongemak welke een perfectionist ervaart geeft extra stress. “O, ik moet echt nu naar het toilet, maar ik schaam me omdat ik niet thuis ben.” “Ik heb last van winderigheid, wat nu? Was ik maar thuis…” De perfectionist vindt dat het niet ‘hoort’ en ervaart stress om met deze klachten en het ongemak om te gaan. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar wel erg belastend. Misschien blijft hij of zij daardoor wel eerder thuis.

In mijn praktijk zie ik veel mensen die perfectionistisch zijn aangelegd. Ze kunnen daardoor de adviezen super goed oppakken. Werken kei hard aan de therapie. Top! Maar let op! Het is extra belangrijk om er op te letten dat ze hierdoor niet een extra stress-factor erbij krijgen. Dit neem ik dan ook altijd mee in de gesprekken en de aanpak. Maar sta er zelf eens bij stil of je je hierin herkend.

Om jouw klachten en PDS op te lossen heb je de juiste info nodig. Waar ik naar op zoek ga is: wat is je grootste trigger? Welke boosdoener moeten we als eerste aanpakken? Is het stress? Is het een reactie op voeding? Of spelen candida of parasieten de grootste rol?

De eerste stap

Daarnaast een goed plan waarin je start met het creëren van rust in je darmen. Dit is de eerste stap. Daarna kun je gaan opbouwen en je ‘nieuwe darmflora’ zich thuis laten voelen zodat deze lekker wil blijven zitten in jouw zorgeloze buik. Zodat jij je weer goed voelt en je klachten tot wel 90% afnemen.

ontspannen genieten zonder klachten

Jij kunt weer zorgeloos de deur uit zonder je zorgen te maken over waar je volgende toilet zich bevind. Een dagje weg met familie of vrienden is geen probleem meer. Ook de vakantie wordt weer echt genieten!

Kijk, mijn darmprogramma’s zijn niet voor mensen met buikpijn die willen klagen en het met een vingerknip hopen het op te lossen. Ook niet voor iemand die het wel prima vinden met halve oplossingen te werken.
Nope! Ik werk met vrouwen en mannen die hun PDS willen aanpakken en die willen weten wat echt werkt, die écht de hun leven mooier willen maken en die commited zijn om een PDS vrij leven te creëren!

Hier vind je wat extra tips mocht je anders met je perfectionisme willen omgaan: https://albertsonnevelt.nl/perfectionisme-5-tips-om-je-perfectie-los-te-laten/

Eén antwoord op “Prikkelbare of spastische darm en Perfectionisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *