Guilty pleasures… Wie heeft ze niet!?

Wat is een guilty pleasure eigenlijk?
Een guilty pleasure is: heerlijk genieten van iets wat je een goed gevoel geeft, maar waarvan je weet dat het eigenlijk niet goed (voor je) is of iets wat je grappig vind, of niet hoort te doen omdat je je misschien zou moeten schamen. Bijvoorbeeld iets wat je kijkt of luistert.

Iedereen heeft ze wel, vaak levert het geen problemen op. Maar wat als je een prikkelbare darm hebt? Of je het een intolerantie of allergie voor bepaalde voeding?

De meeste mensen met PDS, prikkelbare darm of prikkelbaar darmsyndroom, hebben een reactie op voeding zodat het niet meer vanzelf sprekend is om ‘alles’ te kunnen eten. En dan kan het zo zijn dat iets wat je voorheen erg graag at een echt ‘guilty pleasure’ kan worden omdat het echt vervelende gevolgen heeft als je het toch eet. Zoals buikpijn, kramp of je moet vaker naar het toilet. Thuis nog niet zo heel erg misschien maar ben er ergens anders eten, dan is het niet prettig. Dat is heel erg jammer. Je kunt er niet meer van genieten.

Alternatief

Wat kun je dan doen?
Ga op zoek naar een alternatief. Kijk of je een andere variant kunt vinden. Er is steeds meer te krijgen in de winkels en via het internet. Maar durf ook thuis andere dingen te proberen.


Mijn guilty pleasure… Vooral geliefd bij kinderen, maar ook ik lust er wel pap, of zeg maar, pannenkoek van! Als ik vroeger jarig was dan mocht ik kiezen wat we aten. Tja, Pannenkoeken natuurlijk!

Tegenwoordig geef ik aan de feestavondmaaltijd wel een andere invulling. Misschien ook wel omdat mijn lief het geen echt feestelijke maaltijd vindt. Daarom is mijn oplossing: Pannenkoeken voor het ontbijt of bij de lunch! Yes!

Lekkere glutenvrije pannenkoeken?

Ik vind het daarnaast ook belangrijk dat je eten voldoende voeding bevat en niet alleen maar vulling is. Daarmee bedoel ik dat er echt voedingsstoffen inzitten en niet alleen veel lege calorieën die je geen fijn gevoel geven.

De witte bloem die standaard gebruikt wordt bij het bereiden van pannenkoeken is niet heel erg voedzaam. En als je deze niet goed verdraagt, zoals bij een tarwe probleem, glutenintolerantie of coeliakie kun je deze beter niet eten.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar heerlijke en goede vervangers. Zo kun je heerlijk genieten van een pannenkoek en er heerlijk voldaan van zijn zonder schuldgevoel of buikpijn.

Nu eet ik al jaren glutenvrij. Het was een hele stap maar het doet me ontzettend goed. Maar pannenkoeken bakken was nu een ander verhaal. Dat moet met bloem, toch?
Ik ging opzoek naar de ultieme vervanger en inmiddels is er keus genoeg. Hierbij mijn overzicht van favo pannenkoeken 2.0!


Qoekqoek is een pannenkoeken superfoodmix!

Een pannenkoek die glutenvrij is én vol superfood?! Ja dat bestaat! De pannenkoekmix van Qoekqoek is er in 2 varianten en samengesteld uit een unieke balans van gezonde ingrediënten.
De Qoekqoek pannenkoeken hebben een zoetige smaak en zijn daarom voor kinderen ook erg lekker.

De Ingrediënten zijn biologisch en de verpakking is composteerbaar en mag daarom gewoon bij het groenafval.

QoekQoek varianten:

Dadel en Kaneel:
Ingrediënten van de Dadel kaneel pannenkoek:
Dadels, kaneel, gepeld hennepzaad, kokosrasp, amandel, op basis van boekweitmeel (glutenvrij).

De Groene
Ingrediënten: Spirulina, gepeld hennepzaad, kokosrasp, moerbeien, pijnboompitten, op basis van boekweitmeel (glutenvrij).

superfood pannenkoeken

QoekQoek Groene pannenkoekenmix. Ik hoor je denken, groene? Ja groen zijn ze! Grappige Groene Hulk pannenkoeken, ook echt iets voor de kleinste onder ons zodat ze op een smakelijke manier voldoende vezels binnen krijgen en daardoor extra gezond vergeleken met de ‘ouderwetse’ pannenkoeken.

1 zakje is voldoende voor 5 tot 6 pannenkoeken. De bereiding is voor beide smaken hetzelfde en heel simpel:

  • 1 zakje Qoekqoek mix, gewoon of de groene variant
  • 350 ml (plantaardige) melk
  • 1 ei
  • Beetje boter, ghee of olijfolie om in te bakken

De bereiding:

Mix de ingrediënten (behalve de boter) en bakken maar! Als de bovenzijde ‘droog’ is kun je de pannenkoek omdraaien.
Erg lekker. Ze hebben van zichzelf al heel veel smaak. Maar ook lekker met fruit of hartig belegd met bijvoorbeeld geitenkaas.

Bestellen kan via: https://www.spiruella.nl/ https://www.spiruella.nl/toepassingen/pannenkoekenmixen.html https://qoekqoek.com/

Aanvullende informatie: https://qoekqoek.com/


TIP: Combineer je je pannenkoek met een stevige kop groentesoep of snert dan heb je een mooie combi te pakken.

Havermout pannenkoeken

Deze havermout pannenkoeken zijn verrassend lekker! Heerlijk als luxe zondagsontbijt of gewoon op de woensdagmiddag. Ze zijn simpel te maken en door de ingrediënten erg voedzaam. Kies beleg als fruit en/of honing, agavesiroop enz.
Extra: Onderaan de pagina heb ik het recept van een simpel maar heerlijk fruitsausje toegevoegd zodat je nog meer kunt genieten!

stapel pannenkoeken

Voor 5 kleine pannenkoekjes heb je nodig:

  • 35 gram havermout meel (te koop in de winkels of super makkelijk zelf te maken: vermaal je normale havermoutvlokken tot meel in een keukenmachine)
  • 1 ei
  • Een scheutje (plantaardige) melk
  • 1 tl kaneel
  • Een snufje zout
  • Beetje boter, ghee of olijfolie om in te bakken

De bereiding:

Wederom heel simpel. Mix de ingrediënten behalve de boter of olie. Laat de boter smelten in de pan, of de olie opwarmen en bakken maar! Als de bovenzijde ‘droog’ is kun je de pannenkoek omdraaien.


Banaan-ei pannenkoek

Deze is zo snel gemaakt en voldoet echt wel aan een heerlijk pannenkoek niveau. De combinatie lijkt raar maar als je het eenmaal hebt geproefd… Waarom zou je kiezen voor een omelet als het ook zo kan?

Voor 1 flinke pannenkoek heb je nodig:

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • Beetje boter, ghee of olijfolie om in te bakken

De bereiding:

Snijdt de banaan klein en prak met een vork. Roer het ei erbij en mix tot een dikke substantie. Deze hoeft niet mooi glad te zijn.
Bak ze rustig op niet te hoog vuur. Wees voorzichtig met omdraaien, deze breken wat sneller. Zo heb je een heerlijk ontbijt of lunch! Ook top voor na het sporten.

Extraatje: heerlijke fruitsaus

frambozen

Verwarm het diepvriesfruit in een steelpannetje zachtjes op laag vuur. Voeg wat citroensap toe en roer het fruit voorzichtig tot een soort saus.

Laat wel wat fruit heel. Schep dit met een lepel over je stapel havermout pannenkoeken.
Lekker genieten!

Ben jij ook op zoek naar een alternatief?

Heb jij ook een Guilty Pleasure? En zou je graag een alternatief willen zodat je weer kunt genieten? Je bent echt niet de enige. Laat hieronder een reactie achter en we kijken naar de mogelijkheden!

Wil je als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe blog beschikbaar is? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

2 antwoorden op “Guilty pleasures… Wie heeft ze niet!?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *